Elde açma poğaça Resimli Tarifi/ Evde açma poğaça / Afilli Poğaça Yapılışı;
3'er 3'er yediğimiz bu enfes tarifi paylaşmasam olmazdı.. Şekil olarak bana çok değişik gelen bu tarifi eşimin teyzesi bana gönderdikten 2-3 ay sonra deneme şansım oldu ve kendime kızdım neden bu kadar bekledim acaba yapmak için diye ;) Kesinlikle yapılası yenesi bişey.. ahh bi de kıymalı olaydı.. En kısa sürede kıymalısını da yapacağım. Sizlere tavsiyem okuyup geçmeyin, bu tarifi kıymalı deneyin.. =)
Not: Biz 2 kişi olduğumuz için ben yarım ölçü yaptım bu tarifi ve 1 çay kaşığı instant maya kullandım. 14 harika poğaçamız oldu. Bilginize..
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 2 su bardağı süt,
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı toz maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 3 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
İç Harcı İçin;
- Ben patatesli yaptım ama asıl tarif kıymalıdır ve kıymalısı mükemmeldir ;)
- Tercih size kalmış, peynirli sevenler o şekilde de yapabilir.
Patatesli iç için;
- 3 orta boy patates
- 1 orta boy soğan
- tuz, pulbiber, karabiber
- Yarım yemek kaşığı salça
Bir tencerede patatesler haşlanır.
Ayrı bencereye 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyulur ve soğan kavrulur.Salça ve az su eklenir karıştırılır.
Patatesler ve soğanlar karıştırılır. Tuz, pubiber, karabiber eklenir.
Soğuduktan sonra poğaçaların içine koyulur.
Kıymalı İç için;
- 250gr kıyma
- 2 orta boy soğan
- 2adet biber
- 2adet domates
- sıvıyağ
- tuz, karabiber, pulbiber, nane, kekik
- Maydanoz
Tavada sıvıyağda doğranmış soğanlar ve biberler biraz kavrulur.
Kıyma eklenir kavrulmaya devam edilir. Suyunu salıp tekrar çekecek..
Domatesler eklenir kavrulmaya devam edilir. Baharatlar,tuz ve maydanoz eklenir.
Soğuduktan sonra poğaçaların içine kullanılabilir.
Poğaçaların Yapılışı:
- Un hariç bütün malzemeleri karıştırın.
- Aldığı kadar un da ekleyelim azar azar.
- Güzelce yoğurduktan sonra üzerine nemli bir bez örtüp bir saat dinlendirelim.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp merdane ile yuvarlak açalım. Üzerlerine fırçayla sıvıyağ sürelim. dört bir yandan ortaya doğru büzelim.
- Ortasına iç harcımızdan koyup, sırayla yanlardan kapatalım.
- Avucumuzla şeklini sabitleyip yağlı kağıt serilmiş tepsiye kapattğımız yaprak kısımları alta gelecek şekilde dizelim. Büzgülü kısım üste gelecek..
- Üzerine yumurta sarısı sürelim. (Sarısı yetmeyince beyazınıda sürdüm o da güzel oldu )
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar 30-35 dakika kadar pişirelim.
Afiyet bal şeker olsun...
AFİLİ POĞAÇA YAPILIŞININ RESİMLİ ANLATIMI
Etiketler: AFİLİ POĞAÇA TARİFİ, afilli poğaça yapılışı, BÖREKLER, değişik şekilli poğaçalar, elde açma poğaça, evde açma poğaça tarifi, HAMUR İŞLERİ, POĞAÇALAR