Lezzetli Bir Çorba Nasıl Yapılır?

Çorba Nasıl Yapılır?,Ev Çorbası Nasıl Yapılır?,Lezzetli Bir Çorba Nasıl Yapılır?,Kolay Çorba Nasıl Yapılır?,Çorba Pişirme Teknikleri,Çorba,Çorbalar...

lezzetli corba nasil yapilir
Çorbalar mide öz sularını harekete geçirip iştah açtıkları için yemek listelerinde ilk yeri işgal etmektedirler.Hemen hemen herkes tarafından sevilen çorba hastalık ve nekahat dönemlerinde de çokça tüketilmektedir.

Çorbalar;sabah,öğle ve akşam olmak üzere her menüde kullanılabilen bir yemek çeşididirler.
Besin değerleri,içene konan maddelere göre değişmektedir.İçine katılan et suyu ,yaş kuru sebze,süt ve yumurta çorbanın besin değerlerini çok arttırmaktadır.Sırasında iyi hazırlanmış ve sütle terbiye yapılmış bir çorba tam besin yerine geçmektedir.Sindirimi kolay besleyici değeri yüksek olduğu için çocuklar,gençler,yetişkinler,hastalar,hamile ve özellikle bebeği olan emziren Anneler için uygun bir yiyecektir.

ÇORBALARIN BESLEYİCİ DEĞER VE TATLARINI ARTTIRMA YOLLARI:

İyi bir çorbanın  mutlaka et veya tavuk suyuyla pişirilmesi gerekir.Bundan başka çorbaya terbiye dediğimiz bir karışım da katılmak suretiyle çorbanın besleyici değeri ve lezzeti arttırılır.

ÇORBA PİŞİRME TEKNİKLERİ:

Lezzetli ve besin değeri yüksek bir çorba pişirmek için et suyu tavuk suyu vb. gibi malzemeleri kullanmak lazımdır.Bütün çorbalar kullanılan malzeme ve pişirme tekniğine göre 3 şekilde pişirilirler:

-Miyaneli Çorbalar(Un-Yağ karışımına miyane denir)
-Taneli Çorbalar
-Süzme veya ezme çorbalar

MİYANELİ ÇORBALAR:

Çorbaların ekserisi miyane tekniğine göre pişirilmektedir. Miyane demek aynı miktarda un ve yağı tencerede pembeleşmeden kavurma demektir.Sonra buna gereği kadar et,tavuk vb. suyu koyup ve istenirse domates,pişmiş et,yaş sebze vb. konularak çeşitli çorbalar yapılır.Unla yağ kuru sıcakta çok kavrulursa unun proteini azalır.Bu bakımdan 1-2 karıştırma kafidir.
Miyaneli çorba çeşitlerine örenkeler: Yoğurt çorbası,şafak çorbası,taze tarhana çorbası,düğün çorbası vb.

TANELİ ÇORBALAR:

Çorbanın mühim bir kısmıda taneli olarak pişirilmektedir.Taneli çorba demek, et ,tavuk veya sade suyun içerisine yaş veya kuru sebze,pirinç,şehriye, mercimek gibi besinleri atıp pişirme demektir.
Taneli çorba çeşitlerine örnek: Pirinç Çorbası,Şehriye çorbası,Taneli sebze çorbası,Taneli yeşil mercimek çorbası vb. gibi

SÜZME VEYA EZME ÇORBALAR:

Çorbaların önemli bir kısmı da süzme veya ezme çorbalardır.İçimi kolay olduğu için hemen hemen herkes tarafından diğer çorbalara tercih edilir.
Süzme veya ezme çorba demek,et, tavuk veya sade suda taneli besin maddelerini ezilinceye kadar pişirmek,sonra süzgeçten veya püre makinesinden geçirmek demektir.
Süzme veya ezme çorba çeşitlerine örnek: Kırmızı ve yeşil mercimek çorbası,sebze çorbası,patates çorbası vb. gibi.

ÇORBALARI SÜSLEME VE SERVİSE HAZIRLAMA YOLLARI:

Hazırlanan çorbaları göze hoş göstermek ve iştah açıcı hale getirmek için üzerine,maydanoz,nane veya baharat karışımı koymak suretiyle süsleyebilirsiniz!
Yağ ve baharat karışımı hazırlanırken,yağı tavada yakmadan eritip ateşten alıp,içerisine kırmızı biber koyup karıştırınız.Çorbayı servis kasesine koyduktan sonra bu karışı üzerine dökünüz.
Nane ve maydanoz da yıkanıp,kıyılıp ve yaprak halinde çorba servisine konduktan sonra üzerine serpilip süslenebilir.

Not:Çorba hiç bir zaman soğuk servis edilmez,çorba sıcak lezzetlidir.

Etiketler: , , , , , ,