İncir Reçeli İçin Malzemeler:
-1 kg reçellik yeşil incir
-1 kg toz şeker
-5 su bardağı su
-½ limonun suyu
-2 adet limon tuzu (nohut büyüklüğünde olmalı)
İncir Reçelinin Yapılışı:
-Reçellik inciri (olgunlaşmamış küçük yeşil incirleri) iyice yıkayıp süzün.
-Geniş bir çelik tencereye 20 su bardağı su koyup orta ısılı ateşte kaynatın. İncirleri kaynayan suya aktarıp hafifçe yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika haşlayın. İncirleri tencereden alarak süzülmeye bırakın.
-Diğer taraftan, tozşeker ve suyu çelik tencereye koyup orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
-
Şerbet kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatarak şurubu koyulaştırın ve iyice süzülmüş olan incirleri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte 5 dakika kadar kaynatın.
-Ocağın altını kısıp reçeli 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Kaynarken çok fazla karıştırmamaya ve kaşığı tencerenin kenarındaki şekerlenen kısma değdirmemeye dikkat edin.
-Reçelin kıvamını anlamak için bir çay kaşığı kadar alıp porselen bir tabağa damlatın. Akıcılığını kaybetmişse pişmiş demektir, hala akıcı kıvamdaysa kaynatmaya devam edin.
-Kıvama gelen reçeli ocaktan almadan önce limon suyunu ve limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alarak ılık hale gelmesini bekleyin.
-Ilık hale gelen reçelin üzerine kağıt peçete yayın ve elinizle hafifçe bastırın. Böylece reçelin üzerindeki köpükler kağıt peçeteye yapışacaktır. Kağıt peçetenin bir ucundan tutarak yana doğru yavaşça kaldırın ; köpüklerin peçeteyle birlikte kalktığını göreceksiniz. Bu işlemi birkaç kez daha tekrarlayarak reçelin üzerinde kalan köpükleri de temizleyin.
-Reçel soğuduktan sonra temiz bir kavanoza doldurun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun.