Evde Kasap Sucuğu Nasıl Yapılır?

evde-kasap-sucugu-nasil-yapilir
Fabrikalarda yada kasaplarda sucuk yapımı nasıl oluyor biliyor musunuz?..Peki görüyor musunuz?..Hayır dediğinizi duyar gibiyim.

Babası kasap olan bir arkadaşım hiç sucuk yemezdi bense sucuğu çok sevdiğimden sık sık tüketirdim,özellikle sabah kahvaltılarında.Bir gün beraber kahvaltı ederken kendisine "ben senin gibi kasap kızı olsam üç öğün sucuk yerdim,sen neden sucuk yemiyorsun?" diye sorduğumda kendisi bana "kızım,sucuk dediğin şey kasabın çöp tenekesi derdi Babam,sen yediğin o sucukların nelerden yapıldığını ve nerelerde yapıldığını görsen sende benim gibi bir daha ağzına sürmezsin" dediği gün sucuğu hayatımdan çıkarmak zorunda kaldım.Ama maalesef başaramadım,onsuz yapamadım;)
Bu yüzden evde sucuk yapma yöntemlerini araştırdım.Bir çok denemenin ardından aşağıdaki tarifi ortaya çıktı ve kendi sucuğumu kendim yaparak gönül rahatlığıyla yemeye başladım.

Aşağıda verdiğim tarif kasaplardan aldığınız veya marketlerden aldığınız sucuğun lezzetini aratmayacak,lezzet konusunda kafasında soru işareti olanlara şimdiden söyleyim,yapmış olduğunuz sucuk çok daha lezzetli olacak bunun garantisini şimdiden veriyorum.

Hem buradan hem youtube kanalımda sucuk nasıl yapılır video olarakta paylaşacağım.İyi güzelde sucuğu yaptık diyelim peki evde sucuk nasıl kurutulur diyorsanız,aşağıda onuda paylaştım sizlerle.Sucuk nasıl yapılır youtube kanılında da yayınlayacağım merak etmeyin.
Sucuk malzemeleri aşağıda yazıyor ben acılı sevmediğim için pul biber katmıyorum,acılı sevenler pul biber katmayı unutmasınlar.

Google'de;evde sucuk yapımı özgür şef,mesut ustanın sucuk tarifi,nurselin mutfagi evde sucuk yapimi...gibi aramalara denk geldim ve bu kişilerin tariflerini inceledim,fakat açıkça söylemeliyim ki paylaştıkları tarifler fiyasko.Amacım çamur atmak değil denemek isteyen bir benim tarifimle birde onların paylaştığı tariflerle denesin,ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız.
Not:Artık sucuk yaparken içine soğan pek konmuyor. Sucuk ve soğan ne alaka demeyin... Büyüklerimiz hem lezzet vermesi hem de mayalanma sırasında etin içinde zararlı bakteri ürememesi için mutlaka kuru soğan da koyarmış. Ancak soğanın sulanmaması için onu rendelemez, ince ince (satır kıyması gibi) kıyarlarmış. 
Ayrıca sucuğun güzel kokması için de Rumeli yöresinde göçmenlerin "cıbrısa" dedikleri bir otu da ilave ederlermiş.Sizde isterseniz soğan ve cıbrısa otu ekleyebilirsiniz
Önemli Not: Evde sucuk yaz ve sonbaharda yapılabilir.Şunuda belirtmeden geçemeyeceğim;dün Prf.Dr. Canan KARATAY evde yapılan sucuğun tüketilmesinin hiç bir zararının olmadığını tam aksine kararınca tüketilirse faydalı olduğunu söyledi.Şimdi dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan tarifimize geçelim

Evde Kasap Sucuğu Yapımı İçin Malzemeler


Evde Kasap Sucuğunun Yapılışı
- Kıymayı, kasapta kıyma makinesinden iki kere çektirerek hazırlatın.İç yağını da bir kere çektirip, ayrı olarak hazırlatın. Sarımsakların kabuklarını soyup çok ince bir şekilde (satır kıyması yapar gibi) doğrayın.

-Kıymayı ve iç yağını büyük bir yoğurma kabına koyup, doğranmış soğan, sarımsak, kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuz ile iyice yoğurun.

-Yoğurduğunuz eti buzdolabına koyup 1 gün dinlendirin. Ancak bu süreçte eti 2-3 saatte bir yoğurarak, iyice özlenmesini yani baharatlarla etin birbirine karışıp mayalanmasını sağlayın. Bu süreç sonunda etten küçük bir parça alıp köfte yapın ve pişirin. Etin tadı damak tadınıza uygunsa, bağırsağa doldurma işlemine geçin. Değilse ağız tadınıza göre baharatları ayarlayıp tekrar yoğurun ve 2-3 saatte bir yoğurma işlemini tekrarlayarak 12 saat kadar daha buzdolabında dinlendirin.

-Bu arada bir kaba sirkeli (yarım çay bardağı beyaz üzüm sirkesi) ve tuzlu (1 yemek kaşığı kristal kaya tuzu) su (2 litre sıcak su) hazırlayın ve dolduracağınız bağırsakları 3-4 saat önceden sirkeli-tuzlu suda bekletin.

-Doldurma işlemine gelince, evde kıyma makineniz varsa huni biçimli ağzı takın, yoksa sadece bir huni yardımıyla kıymayı bağırsaklara doldurun.

kasap-sucugu-nasil-yapilir
-Dolum işlemi sırasında hava boşluğu kalmamasına, bağırsağı patlatma- maya ve boşluk bırakmamaya dikkat edin.

-Sucuk doldurma işlemi tamamlandıktan sonra sucukları kangal şeklinde bağlayın, havadar ve kesinlikle güneş görmeyen bir yere ip gererek asın.

- Havanın durumuna bağlı olarak 4-6 gün içinde sucuklar fazla suyunu kaybeder, rengi kahverengine dönüşür ve yenecek hale gelirler. Daha sonra temiz bir beze sararak buzdolabında ya da fazla miktarda ise derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun...

Etiketler: , , , , ,