Trakya Tarhanası Çorbası Tarifi

trakya-tarhana-corbasi-tarifi
Tarhana her yörede farklı farklı yapılır,bir çok yörede (doğuda,egede,karadenizde bile) tarhana çorbası içtim fakat bunların arasında en çok hoşuma giden Trakya tarhana çorbası oldu.Diğer tarhana çorbalarının tariflerini de aldım hepsini sırasıyla paylaşacağım ama önce aralarında en çok beğendiğimi paylaşacağım sizlerle;Trakya tarhana çorbasını...

Tarhana çorbasının asıl adı "dar hane çorbası" olduğunu biliyor muydunuz?
Hikayesi biraz uzun ama ben kısaca özetlemeye çalışacağım;Padişah Yavuz Sultan Selim ve vezirine Edirne’de Ramazan ayında dar gelirli bir mahallede bir ev ziyaretinde, dar hane çorbası ikram edilmiştir.Padişah Yavuz Sultan Selim ve veziri bu çorbaya bayılmıştır ve ikram edildiği evdeki aileyi saraya aldırmıştır,bu aileye sarayda kalacak güzel bir yer tahsis ettirmiş ve bu tarhanayı yapan evin hanımını saray mutfağında aşçı başı yardımcı olarak işe yerleştirmiştir.
Padişah yurt dışından gelen bütün devlet erkanına ve misafirlerine yemekten önce mutlaka tarhana çorbası ikram edilmesini emretmiş.
Bu çorbayı yiyenler hemen adını ve akabinde nasıl yapıldığını sorarlarmış,lezzeti dilden dile dolaşan bu çorba günümüze gelene kadar birçok isim almış "dar hane,darhane,tarhane,darhana" derken en son tarhana ismini alarak o zamandan günümüze kadar sofralarımızda yer edinmiştir. 
Denediğim çorbalar arasında Trakya tarhana çorbasını beğenmemin sebebi tarhana çorbasının Edirne menşeiyi olmasından kaynaklı olabilir.Sonuç itibariyle tarhana Trakya da doğmuş ve mümkün olduğu mertebe en az değişime burada uğramış yada hiç değişime uğramamış olduğundan o orijinal lezzeti koruduğundan kaynaklı olabilir. 
Neyse ben yine lafı biraz fazla uzattım sanırım,dilerseniz hemen tarifimize geçelim.
İLAVE BİLGİ: Trakya Tarhanası Nasıl Yapılır? bakabilirsiniz.

Trakya Tarhana Çorbası İçin Malzemeler:

Trakya Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Afiyet Olsun...

Etiketler: , ,