Islak Kek Tarifi-Resimli

islak-kek-tarifi-resimli
Bu gün sizlere ıslak kek nasıl yapılır,püf noktaları nelerdir? bunları öğreteceğim ve ayrıca bu tarif sayesinde evde pastane usulü ıslak kek yapmasını öğreneceksiniz.

Islak kek tarifi tercih edilen keklerin en başında geliyor bunun sebebi zahmetsiz,kolay ve çok lezzetli olmasından kaynaklanıyor,görüntü olarakta diğer keklerden çok daha güzel görünüyor.
İnternette bir çok sitenin paylaşmış olduğu ıslak kek tariflerine baktım hatta google aramalarında en başlarda çıkan nefis yemek tarifleri sitesinde paylaşılan ıslak kek tarifinin yorumlarına bakabilirsiniz,ya kekinden şikayet etmişler yada üzerine dökülen sosundan,kimisi keki hiç güzel olamamış diye yazmış kimiside sosunun koyu olmasından,kekin sosunu çekmediğinden ,sosun keke az geldiğinden bahsetmiş.
Buradan yola çıkarak insanların nasıl bir ıslak kek istediğini anladım ve tarifimi bu yönde şekillendirdim.Bir kere insanlar kekin hazır alınmış gibi olmasını istiyorlardı,pastane kekleri gibi,ıslaklığının ise browni gibi olmasını istiyorlardı,tüm bunlar birleşince ortaya harika bir lezzet çıkıyordu.
Bu yüzden,bu lezzeti yakalamak için birçok deneme yaptım ve sonunda aşağıdaki tarif ortaya çıktı.


Not:Bu sorular çok soruldu o yüzden siz sormadan ben cevabını vereyim çok kabaran bir keki olmayacak,lezzeti hazır alınmış kek gibi olacak,browni kıvamında sosuyla parmaklarınızı yiyeceksiniz.

Püf Noktaları;
- Islak kekinizin yumurtaya kokmaması için yumurtayı şekerle çok iyi çırpmanız gerekir, böylece hem kek daha iyi kabarır hem de yumurtanın kokusu keke sinmez.

- Bu tarifin malzemeleri, hanımların sıklıkla kullandığı ve herkesin mutfağında bir tane bulunması nedeniyle borcama göre ölçülendirilmiştir.Bu yüzden ıslak keki borcamda yapıyoruz ama evinizde borcamınız yoksa borcam ebatlarında bir tepside kullanabilirsiniz.

- Kekin dibine yapışmasını önlemek için borcamın yüzeyini hafifçe yağlın ve yağlanmış yüzeyin üzerine bir tutam unu gezdirerek serpin,(bu un yüzeyin her yerine serpilerek dağıtılır),borcamı ters çevrilip silkeleyin böylece fazla unu almış olacaksınız.Daha sonra kek hamurunu dökebilirsiniz.


- Keki çok ıslak sevenler 1 çay bardağı sütle ıslatıp biraz bekledikten sonra yapılan sosu üzerine dökebilirler.

- Bu tarifi paylaştığım arkadaşlarımdan bazıları "kekin ilk sıcağı çıkınca üzerine süt döktüm daha sonra sosu ekledim çok daha lezzetli oldu" dediler ben denemedim.İsterseniz siz deneyebilirsiniz.

Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler;

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağından 1 parmak az olacak şekilde şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kakao (25gr.) "Büyük paketlerde kakao aldıysanız ve 25gr. nasıl ayarlarım diyorsanız, çok tepeleme olmadan 3 yemek kaşığı kakao 25 /30gr. geliyor"
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un.
  • 50 gr çikolata

Islak Sosu İçin Malzemeler;
  • Tepeleme 1 su bardağı kakaolu karışım (bu karışımı kek hamurunu yaparken ayıracağız)
  • 1 su bardağının 1 baş parmak aşağısı kadar süt.
  • 50 gr bitter çikolata veya sütlü çikolata(hangisini seviyorsanız onu kullanabilirsiniz)
  • Yukarıdaki kakaolu karışım,süt ve çikolata yerine,sadece çikolata sosu da kullanabilirsiniz(bir defa çikolata soslu yaptığım denemede,"üzerine çikolata sosu daha çok yakışmış" diyenler oldu) ama ben pek beğenmedim bu yüzden tarifimde çikolata sosuna yer vermedim.

Üzeri İçin Malzemeler;
  • Ceviz,fındık,hindistan cevizi.(isteğe bağlı)

Islak Kek Nasıl Yapılır;
Önce yumurta ve şeker iyice çırpıyoruz sonra kakao, sıvı yağ ve süt eklenerek tekrar çırpıyoruz.

Bu karışımdan bir su bardağı ayırıyoruz.(Sosu için ayırıyoruz)

Kalan karışıma kabartma tozu, vanilya ve un karıştırılarak kek hamurumuzu elde etmiş oluyoruz.

Kekin dibine yapışmasını önlemek için hamuru borcama koymadan önce yüzeyini hafifçe yağlıyoruz ve yağlanmış yüzeyin üzerine bir tutam unu gezdirerek serpiyoruz,(bu un yüzeyin her yerine serpilerek dağıtılır),borcamı ters çevrilip silkiyor ve fazla unu yüzeyden atıyoruz.

Hamurumuzu tepsiye dökerek 170°C derecede fırına atıyoruz ve 30-35 dk. pişiriyoruz

Keki beklerken üzeri için ayırdığınız karışıma 50gr çikolatayı ve 1 su bardağının 1 baş parmak aşağısı kadar süt ilave ederek 1 taşım kaynatıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz.

Fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı geçtikten sonra yani 10 dk kadar sonra keki dilimliyoruz ve üzerine yavaş yavaş,sosumuzu döküyoruz.

Üzerine fındık,ceviz veya hindistan cevizi serpiyoruz.

Birkaç saat dinlenmesini bekliyoruz(sosu çekmesi için) ve ardından servis ediyoruz.Afiyet olsun...

Etiketler: , , , ,