Nefis Zeytinyağli Yaprak Sarma Tarifi

zeytiyagli-yaprak-sarma-tarifi
Bu gün sizlerle zeytinyağlı yaprak sarma tarifimi paylaşacağım.Ben yaprak sarmasına kuş üzümü ve dolmalık fıstık eklenmiş halini sevmiyorum,bu yüzden yaprak sarması yaparken bunları kullanmıyorum ama sevenler olur diye tarifte kuş üzümü ve dolmalık fıstık oranlarını da yazdım,isteyen kullanabilir.

Tarife geçmeden önce zeytin yağlı yaprak sarması hakkında bilmeniz gereken bazı püf noktaları paylaşacağım.Bunları uyguladığınız müddetçe nefis bir yemek,nefis bir tarif ortaya çıkacak,parmaklarınızı yemeniz garanti... Bu tarif denenmiş ve deneyen herkes tarafından tam puan almıştır.

Püf Noktaları : Zeytinyağlı yaprak sarmasında en önemli malzeme yapraktır.Mevsiminde toplanmış,az damarlı,körpe asma yaprağı kullanmanızı tavsiye ederim.Eğer ki Salamura yaprak kullanıyorsanız, tuzunun gitmesi için bol suda yıkayın ve hatta kaynar suda 2- 3 dakika haşladıktan sonra durulayıp öyle kullanın.Yaprakları sararken olabildiğince küçük ve sıkı sarılmasına özen gösterin.
Başta da söylediğim gibi ben kuş üzümü kullanmıyorum ama siz kullanıyorsanız kuş üzümlerinin kumunun gitmesi için bol suda bekletip,güzelce duruladıktan sonra kullanın.
Yaprak sarma pişirirken üzerine porselen tabak kapatarak pişirin.Buharlı bir şekilde düzgünce pişmesine yardımcı olacak,böylece içindeki pirinçler lokum gibi olacaktır.Kısacası nefis bir zetinyağlı yaprak sarma yapmış olacaksınız.Bunu şimdiden garanti ediyorum,bu tarifi yapanların yapacak olan kişilere fikir olması bakımında tarifin altında bulunan yorum kısmına yorum yapmalarını rica ediyorum lütfen.
Sizlerle bu bilgileri de paylaştıktan sonra hemen tarife geçiyorum...

KAÇ KİŞİLİK     HAZIRLAMA SÜRESİ    PİŞİRME SÜRESİ

   4 kişilik                     40 dakika                 35-45 dakika

Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçin Malzemeler

Yaprak Sarmasının İç Harcı İçin Malzemeler:
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
İç harcını hazırlamak için önce kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın.Zeytinyağı geniş tabanlı bir tencerede kızdırın ve kızan yağda soğanlar renk alana kadar kavurun.

Ilık suda 5-7 dakika kadar bekletip suyunu süzdüğünüz pirinçleri soğanlarla birlikte(pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar) kısık ateşte kavurun.

Ardından sırayla dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber, nane, kesme şeker ve tuzu ekleyip hemen ardından sıcak suyu ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.

Asma yapraklarını bir tezgahın üstüne yada servis tabağına damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına hazırladığınız ılık iç harcından birer tatlı kaşığı kadar koyun.

Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru yuvarlayarak tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın.

Sarma tenceresinin tabanını bir kaç adet asma yaprağı ile güzelce kaplayın. Hazırladığınız sarmaları,tencereye dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin.

Sıcak suyu ve zeytinyağını sarmaların üzerine her tarafa eşit oranda dağılacak şekilde  güzelce gezdirin. Pişme esnasında açılmamaları için üzerlerine geniş ve düz bir servis tabağı kapatın.

Hazırladığınız sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre ılık ya da soğuk olarak servis edin.Yanına yada üstüne yoğurt koymayı unutmayın.Afiyet olsun...

Etiketler: , , , , , ,